לראשונה בחיפה: משרד הבינוי והשיכון אישר לקדם ארבע תכניות התחדשות לשכונות: נווה פז, נווה יוסף, תל עמל, רמת ויז’ניץ וחליסה – השכונות הוותיקות של נווה שאנן. אופן חידוש השכונות ישלב בנייה חדשה על מגרשים פנויים, במקביל להתחדשות המבנים הוותיקים, במטרה למתן את צפיפות הבנייה ולשים דגש על התשתיות הציבוריות.
בשורה משמחת לתושבי השכונות: נווה פז, נווה יוסף, תל עמל, ויז’ניץ וחליסה, השוכנות במזרח ובמערב נווה שאנן – משרד הבינוי והשיכון בחר בשכונות אלה לעבור תהליך התחדשות עירונית במסלול ייחודי, שאותו יזם המשרד. התהליך מאפשר שימוש בפוטנציאל הקרקע שטרם מומש בשכונה, עבור בניה חדשה (“אינפילים”) בתוך המירקם הבנוי. באופן זה, יתאפשר למתן את צפיפות המגורים המתוכננת, תוך מתן מענה הולם לצרכי ציבור, שטחים ירוקים, תחבורה וכו’.
את ההכרה בצרכי השכונות הללו, המשוועות לתהליכי התחדשות כבר עשורים רבים, דוחפת ראש עיריית חיפה, ד”ר עינת קליש רותם, מרגע כניסתה לתפקיד. השכונות נבחרו על-ידי ועדה בין-משרדית, בראשות האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון – ורד סולומון ממן. התוכניות יקודמו ע”י המינהלת להתחדשות עירונית ואגף תכנון עיר חיפה בשיתוף צוות משרד הבינוי והשיכון מחוז חיפה, בראשות אדריכלית ד”ר נאוה קיינר פרסוב.
התכניות יכללו תכניות שלד שכונתיות ותכניות מפורטות, אשר מכוחן ניתן יהיה להוציא היתרי בניה. התכניות תקודמנה על ידי חברות מתכננות הכוללות צוותי תכנון בראשות משרדי אדריכלים מובילים בארץ, יועצי תנועה, יועצי נוף, מתכננים חברתיים ויועצי פרוגרמות, שמאי ומנהל פרויקטים.
יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון: “זוהי בשורה משמעותית עבור משפחות צעירות ותושבים חדשים המבקשים לגור בעיר וגם לאזרחים הוותיקים אשר איכות חייהם וסביבת מגוריהם תשתפר ותתחדש. אנו ממשיכים לפעול במלוא המרץ להגדלת מלאי הדירות ולספק פתרונות דיור ואיכות חיים למען הציבור בצפון ובכל רחבי ישראל, בין היתר באמצעות הגדלת כמות השיווקיים והתחלות הבניה וקידום תהליכי התחדשות עירונית בערים השונות”.
עינת קליש רותם, ראש עיריית חיפה: “לאחר ארבע שנים של מאמצים רבים אותם השקעתי מול משרד השיכון והרשות להתחדשות עירונית בקידום ההבנה וההכרה ששכונות חשובות אלה חייבות לעבור תהליך התחדשות מקיף – אני שמחה סוף סוף על היציאה לדרך, ומודה למשרד הבינוי והשיכון על שיתוף הפעולה המתמשך. גם לתושבי השכונות הוותיקות הללו מגיע ליהנות מאיכויות בנייה חדשות ומצוינות אדריכלית, אחרי כל כך הרבה שנים של ציפייה. תכניות ההתחדשות בשכונות אלו, לא רק שיקדמו ראייה אורבנית, קהילתית ומקיימת, אלא יהיו גם בעלות ערך חברתי מובהק. אני מאמינה שהעתיד והגאווה של העיר חיפה טמונים במרכזה העירוני ובשכונותיה הוותיקות בפרט. תוכניות התחדשות אלה, יחד עם שאר התוכניות אותן מקדמת העירייה בימים אלה ממש בשכונות רבות ברחבי העיר, תעצבנה ללא ספק, את פניה ואת אופייה הייחודי של העיר בעשורים הבאים כעיר ברת קיימא עם איכות חיים גבוהה”.
יהודה מורגנשטרן, מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון: העיר חיפה מאופיינת במגוון אוכלוסיות ותמיכתו של המשרד, בשיתוף פעולה עם עירית חיפה, בקידום תכניות לשכונות הקיימות והוותיקות חשוב ביותר. אני רואה חשיבות מכרעת בדאגה למרכזי הערים והמשרד ימשיך לטפל וליזום תכניות של התחדשות עירונית בערים נוספות בכל חלקי הארץ, בצפון ובדרום ולטובת כלל אזרחי ישראל. מדובר בבשורה גדולה לתושבי העיר חיפה שיזכו לחידוש התשתיות הקיימות לצד בניה חדשה”.
ורד סולומון ממן, אדריכלית ראשית משרד הבינוי והשיכון: “בשנים האחרונות משרד הבינוי והשיכון מפנה משאבים וצוותי תכנון גם אל תוך הערים פנימה ולא רק לשכונות חדשות. שכונותיה הוותיקות של חיפה, עם אתגרי הטופוגרפיה וצרכי הזמן שהתקדמו מחייבים אותנו לקחת אחריות ולהשקיע בחשיבה תיכנונית שתשפר את המרקם הוותיק ותעניק לו ריענון ותוספת חדשה. אני גאה במיוחד על שיתוף הפעולה המצוין עם צוות ההנדסה של עיריית חיפה, שהצביע והמליץ על הטיפול בארבעת המתחמים הללו, שמגיע להם תכנון מחדש ומאמינה שהתכניות הללו יביאו בשורה לתושבים מכל קצוות החברה הישראלית.”
להלן פירוט התכניות שאושרו לקידום בחיפה במסלול הייחודי:
תכנית התחדשות השכונות המזרחיות של חיפה כוללת את שכונות: חליסה, תל עמל, נווה יוסף ונווה פז. שכונות אלה מהוות את הכניסה הראשית לחיפה מכיוון צפון ומזרח. הקרבה למרכזי תחבורה עירוניים גדולים, יחד עם הקרבה לציר המטרונית, לכבישים ראשיים ולרכבלית יוצרת קישוריות טובה של האזור לחיפה ולמטרופולין חיפה.
מדובר במתחם בעל חשיבות עירונית, אשר תכנונו ישלים את פסיפס השכונות העוברות רה-תכנון במזרח חיפה, וחידושו יקרין על סביבתו באופן משמעותי וייצר מנוף להתפתחות עתידית של המירקם הקיים.
השכונות מתאפיינות במגוון אוכלוסיות, תכנית ההתחדשות תשלב התחדשות חברתית עם התחדשות פיזית תוך הדגשת ערכים תרבותיים ומבנים לשימור, המהווים נכס למינוף האזור. בתחום התכנית קיים מאגר של שטחים “פנויים” המהווים פוטנציאל ל”אינפילים” ולתהליכי בינוי-פינוי.
מתהליכי שיתוף ציבור משמעותיים שקיימה עיריית חיפה וממשיכה לקיים בשכונות אלו, ניכרת נכונות גבוהה מצד האוכלוסייה לקחת חלק בתהליך התחדשות השכונות.
תכנית התחדשות מזרח הדר הכרמל –ויז’ניץ: כוללת את רמת ויז’ניץ, מעונות גאולה ורחובות נוספים, הממוקמים בין הדר הכרמל, לבין רמת הדר ומורדות ורדיה. לראשונה מקודמת בחיפה תכנית התחדשות בשכונה חרדית. מדובר בשכונה המאופיינת במבנה טופוגרפי תלול ועם זאת בעלת פוטנציאל לבניה חדשה למגורים, ולחידוש המרקם הקיים.
עם מימושה תיתן התכנית מענה לצרכים הייחודיים של האוכלוסייה לרבות מענה לצפיפות הדיור ולבינוי מותאם, תוך חידוש התשתיות לרבות התחברות ונגישות למערכת הדרכים העירונית והקצאת שטחי ציבור לשימוש התושבים.
שתי תכניות התחדשות בשכונת נווה שאנן:
א. תכנית התחדשות מזרח נווה שאנן, הכוללת בין היתר את מתחמי הרכבות ברחובות: מימון, שמעוני, נחמיאס, גדליהו, הגליל.
ב. תכנית התחדשות מערב נווה שאנן הכוללת מתחם בין הרחובות נתיב חן , הגליל ויד לבנים.
שתי התכניות נסמכות על התכנית האסטרטגית להתחדשות נווה שאנן רבתי, המקודמת על ידי עיריית חיפה. התכנון המוצע בתכנית כולל חלוקת השכונה לתתי מתחמים, כאשר כל מתחם יפותח בהתאם למאפייניו הייחודיים, אשר יקבעו את אופי והיקף הפיתוח. בחלוקה זו הושם דגש בין היתר על רמת צפיפות הבינוי, פיתוח העירוניות ועירוב השימושים, שיפור הנגישות, קירבה לוואדיות ולערכי טבע, ערכי שימור ועוד. בהתאם לכך, נבחרו על ידי משרד הבינוי והשיכון ועיריית חיפה שני תתי-מתחמים מתוך התכנית האסטרטגית להכנת תכניות מפורטות.