פיטורים מעבודה אינם נעימים לאף אחד. יתכן וגם תחוו אובדן כושר עבודה לאחר הפיטורים וכאן נשאלת השאלה אם ניתן להגיש תביעה לחברת הביטוח על אובדן כושר עבודה גם לאחר הפיטורים. התשובה הבסיסית היא: כן. מתי זה רלוונטי ואיך תובעים את המגיע לכם – על כך במאמר הבא.
אתם לא חייבים להיות מועסקים בעבודה כדי שתוכלו לתבוע על אובדן כושר עבודה. אין קשר בין תאונה או מחלה בעבודה או לא בעבודה כדי לקבל את התגמול החודשי הזה, כל עוד אתם עומדים בקריטריונים המתאימים כמובן. מומלץ לקבל יעוץ וליווי מקצועי של עורך דין נזיקין כדי למקסם את האפשרויות שלכם.
מה הקריטריונים לקבל תגמול אובדן כושר עבודה לאחר פיטורים?
על פי עו”ד לירן גודיס, בעל משרד עורך דין נזיקין בחיפה, יש כמה קריטריונים לקבלת תגמול אובדן כושר עבודה לאחר פיטורים:
- שמרתם על הזכויות הביטוחיות שלכם.
- איבדתם את כושר העבודה.
- אין לכם הכנסות מעבודה.
הכל מתחיל כאמור בשמירת הזכויות הביטוחיות שלכם. כל עוד המשכתם לשלם מדי חודש את הפוליסה שלכם שנוגעת לעניין אובדן כושר עבודה, וזאת עד 3 שנים מיום העילה לתביעה (המקרה בגינו אתם תובעים), אתם זכאים לתבוע.
הסיבה לכך היא שפוליסה של אובדן כושר עבודה היא פוליסה מתחדשת (מדי חודש), לכן כל עוד היא פוליסה פעילה שמשלמים עליה, ניתן לתבוע עד 3 שנים לאחור. רק תביעה לבית משפט עוצרת את ההתיישנות ולכן יש לשים לב למועדים.
כיצד שומרים על הזכויות במקרה של פיטורים?
במקרה ואתם מבוטחים בקרן פנסיה כלשהי, כל עוד לא הודעתם על הפסקת העבודה יש לכם טווח של עד 12 חודשים (ריסק זמני – הוראת שעה עקב הקורונה) בהם נשמרות הזכויות הביטוחיות שלכם, כלומר תהיה לכם הזכות לתבוע בגין אובדן כושר עבודה.
במקרה ויש לכם קופת גמל חשוב שתדעו שאסור לכם למשוך את הכספים שהצטברו שם לפני או במהלך תביעת אובדן כושר עבודה לאחר פיטורים. רבים עושים זאת כדי לשפר את מצבם הכלכלי שנפגע עקב הפסקת העבודה, ובתהליך זה הם חותמים על מסמכים שונים שמציינים שאין להם ולא יהיו להם תביעות עתידיות נוספות. הדבר יוצר קושי רב בהמשך לקבל תגמולים חודשיים שייתכן ומגיעים לכם. תביעות הנוגעות ל”טעויות” שכאלו קשות למימוש גם באמצעות עורך דין המתמחה בתביעות אובדן כושר עבודה.
מה קורה אם המעביד לא ביטח אתכם?
במידה והמעביד לא ביטח אתכם בביטוח פנסיוני כדין, בין אם כלל לא ביטח או ביטח חלקית בלבד, ואתם במצב בעייתי לגבי תביעה לאחר פיטורים, אתם רשאים להגיש על כך תביעה נגד המעביד עצמו. בתי המשפט אינם “אוהבים” מעסיקים שכאלו.
בכל הנושאים הללו חובה לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין אשר מתמחה בתביעות נזיקין, תביעות ביטוח ופנסיה. לעיתים קרובות, בנושאים אלה חשוב לא למהר לקבל החלטות פזיזות שעלולות לעלות ביוקר (מאות אלפי שקלים במצטבר ואף יותר מכך).