עובדים שכירים נהנים מפריווילגיות רבות ששמורות להם על פי חוק דיני עבודה בישראל. החוק מגן עליהם מזוויות רבות ובד”כ בעת ספק מול המעסיק יהיו אלו העובדים שיצאו כשידם על העליונה. כמובן שכדי לממש את הזכויות הללו לעתים זקוקים לשירותי ליווי משפטי של עורך דין לדיני עבודה בחיפה. מצד שני גם המעסיקים שוכרים עורכי דין לדיני עבודה בחיפה כדי לייצג אותם ומכאן כל תביעה שכזאת מתגלגלת על פיתחו של בית המשפט לענייני עבודה.
הקורונה הוכיחה יותר מאי פעם בעבר כמה שבריריים העצמאים בישראל. בין אם אלו בעלי חברות ועסקים גדולים ובין אם אלו בעלי עסקים קטנים או אפילו פרילנסרים ועצמאים שמנהלים עסק של איש אחד, כולם היו חשופים להשפעות הקורונה על שוק העבודה.
במקביל לכך אפשר היה לראות כמה הגנה וזכויות יש לעובדים השכירים בישראל לעומת זאת. אלו קיבלו אפשרות של יציאה לחל”ת ארוך טווח בו קיבלו את השכר שלהם כמעט במלואו ורבים מהם בחרו לאחר מכן שלא לחזור לשוק העבודה בתנאים שהיו קודם לכן, מה שמוביל לעליות בשכר השעתי של מועסקים רבים בארץ.
הקורונה היא רק מראה של המצב בישראל. מצב בו יש התייחסות מועדפת כלפי עובדים שכירים על פני עצמאיים ובעלי עסקים. גם כאשר מתגלעים חילוקי דעות בין השניים יש נטייה של בית הדין לדיני עבודה לתמוך בטענות של השכיר על פני זה של המעסיק, למעט מקרים בהם הראיות הן באופן גורף לצד המעסיק.
לקלחת הזאת של מאבקים בין שכירים ומעסיקים נקלעים מטבע הדברים עורכי דין לדיני עבודה בחיפה והקריות. אלו מייצגים כל אחד את הצד שלו בתביעה ואם לא מגיעים לפשרה שמקובלת על כולם אז פונים כמובן לבית המשפט. שם כבר תהיה הכרעה שבזאת.
מהן מרבית התביעות בבית המשפט ב 2022?
מקרים שכבר הגיעו לטיפול של עורך דין לדיני עבודה בחיפה ולא הובילו להסכמות כלשהן אלא התגלגלו לפתחו של בית המשפט, עוסקות בדברים די בסיסיים הנוגעים לזכויות של העובדים בישראל ולעתים יש מקרים חריגים ומורכבים יותר שהם כבר יותר בבחינת כל מקרה לגופו של עניין.
בין המקרים הנפוצים יותר ניתן לציין את אלו הנוגעים לשכר של העובד (הלנת שכר, אי תשלום שכר מינימום או השכר שסוכם עליו וכן הלאה), פיצויים שמגיעים לעובד (הלנת פיצויים או חישוב לא מדויק של סכום הפיצויים לרעת העובד), זכויות סוציאליות שונות שלא שולמו לאורך תקופת ההעסקה (דמי חגים, נסיעות, חופשה שנתית, דמי הבראה, פנסיה וכן הלאה) והרעת תנאים בעבודה שהובילה להתפטרות בגינה תובעים שזאת תהיה מחושבת כהתפטרות בדין מפוטר.
המקרים המורכבים והרגישים יותר נוגעים לנושאים של חוק עבודת נשים ובעיקר כלפי נשים בהריון, במהלכו ולאחר מכן או מקרים של תביעה בגין הפליה בעבודה על רקע של גזע, דת, מין וכדומה.
אם נחזור לנושא הקורונה שפתחנו בו, אז נציין שיש עליה חדה בתביעות שנוגעות להכרה ביחסי עובד מעביד כלפי פרילנסרים בעיקר. אלו הפכו נפוצים מאוד בקורונה ולאחריה וחלק ממערכות היחסים מול המעסיק הן קבועות ומתמשכות ולכן יש מצב והן נכנסות תחת ההגדרה של יחסי עובד מעביד בהתאם לחוק בישראל.
סיכום דבר והמלצה ידידותית
לסיכום נציין שהדרך הקלה ביותר היא לתבוע את הצד השני, אך היא יכולה להוביל להליך ארוך ומתיש לכל המעורבים בדבר ולעלות כסף רב. עדיף לעתים לבחור בדרך של הידברות ישירה בין העובד למעסיק עוד טרם פנו לשירותי עורכי דין בחיפה לייצג מי מהצדדים.