בעלי אתרים בחרו במשך עשרות שנים לאחסן באמצעות שרת שיתופי את אתר האינטרנט שלהם, אלא אם היו מוסד ממשלתי, ארגון גדול או אתר בעל תנועה גדולה מאוד של גולשים. אלו בחרו באחסון באמצעות שרת ייעודי, יקר ומורכב יותר. בשנים האחרונות המצב משתנה ורבים בוחרים באחסון על גבי שרת וירטואלי בזכות היתרונות הרבים שיש לו על פני החלופות הקיימות ובעיקר לעומת אחסון בשרת שיתופי.
אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר באחסון אתרים הוא השרת עליו מאוחסן האתר. זה אולי מפתיע מעט, כיוון שרבים חושבים שחברת אחסון אתרים פשוט מספקת שטח אחסון לאתר שלהם וחיבור שלו לרשת האינטרנט אבל האמת היא שלא כך פני הדברים.
שרת אחסון איכותי, מהיר ובעוצמה גבוהה מבטיח שהאתרים המאוחסנים עליו יהיו יציבים, מהירים ומאובטחים ברמה גבוהה יותר ולכן חוויית הגלישה עבור הגולשים שיבקרו בהם וגם נוחות הניהול שלהם עבור בעלי האתרים יהיו גבוהים הרבה יותר משרת אחסון שאיננו כזה.
בעוד שרק לפני מספר שנים ההתלבטות הייתה בין שרת אחסון לינוקס שתומך באתרים מבוססי שפת תכנות PHP לבין שרת אחסון ווינדוס שמיועד בעיקר לאתרים בשפת תכנות ASP, הרי שכיום אלו נושאים זניחים וההתלבטות היא בעיקר בין שרת אחסון שיתופי לבין שרת אחסון וירטואלי.
מה ההבדל בין שרת וירטואלי לבין שרת שיתופי?
אפשר להתחיל מהסוף ולציין שההבדל בין שרת וירטואלי ובין שרת שיתופי הוא כמו הבדל של שמיים וארץ, אך כמובן שנסביר מדוע ההבדלים כה משמעותיים ולמה כדאי לבחור באחסון באמצעות שרת וירטואלי.
- שטח אחסון – שרת שיתופי מציע חבילות אחסון על בסיס שטח אחסון מוגדר מראש ואפשר כמובן לשנות את השטח אך יש לבקש זאת מחברת האחסון ומשלמים פעמים רבות על הרבה יותר שטח אחסון ממה שבאמת זקוקים לו ואם מגיעים לקצה יכולת האחסון אז האתר נתקע או קורס עד שהשטח גודל. בשרת וירטואלי השינויים של שטח האחסון נעשים בלחיצת כפתור שלכם. בוחרים כמה שטח באמת צריכים ומשלמים עבורו. במקרה וצריכים יותר שטח אז מגדילים און ליין ומשלמים בחודש הבא גם עבור השטח המוגדל וכן הלאה.
- אבטחת מידע – בעידן הנוכחי אולי מדובר על האלמנט המשמעותי ביותר. בשרת שיתופי כשמו כן הוא, מאוחסנים אתרים רבים על אותו השרת וכולם ניזונים מאותם משאבי מערכת כולל דיסק האחסון ומערכת ההפעלה וכן הלאה. במקרה של פריצה לאתר אחד, קל יחסית להאקרים לעבור הלאה לאתרים האחרים באותו שרת ולגרום גם להם נזק. בשרת וירטואלי כל אתר מקבל משאבי מערכת נפרדים ולכן פריצה לאתר אחד באותו שרת לא מאפשרת מעבר חופשי לאתרים האחרים גם כן.
- עוצמה ומהירות – אלמנט חשוב מאוד הוא מהירות טעינת האתר וכיוון שכל משאבי המערכת מופנים לאתר שלכם בשרת וירטואלי, אז הוא ייטען מהר יותר ויהיה חזק יותר בכל פעולה שיידרש מהגולש ביחס לאתר שמאוחסן בשרת שיתופי ותלוי בעומסים שיוצרים גם אתרים אחרים על משאבי המערכת שלו.
קל להבין ששרת אחסון וירטואלי עולה ביכולות שלו על שרת אחסון שיתופי ולמעט נושא המחיר, בו יש יתרון של מחיר זול יותר לשרת שיתופי, קשה למצוא סיבה אחרת לבחור בו על פני שרת וירטואלי.
המאמר נכתב בשיתוף עם חברת Sweethome אשר מעניקה אחסון אתרים מהיר על גבי שרתים שיתופיים, שרתים וירטואליים או שרתים ייעודיים לעסקים.