
אחד מספרי הילדים הפופולריים בכל הזמנים, "אליס בארץ הפלאות", עמד במרכזו של שבוע למידה מרתק בחטיבת הביניים "רעות לאמנויות", בשיתוף היחידה לנוער של אוניברסיטת חיפה
תכנית ייחודית שנבנתה בחטיבת הביניים "רעות לאמנויות", בשיתוף מרכז הפיס ואוניברסיטת חיפה לנוער שוחר סביבה תרבות ומדע, מביאה את עולם הדמיון והפנטזיה אל תוך מערכת הלימודים. במהלך שבוע שלם, השתתפו תלמידי חטיבת הביניים במגוון סדנאות והרצאות שהתקיימו בבית הספר ובאוניברסיטה. הסדנאות הועברו על ידי חוקרי וחוקרות אוניברסיטת חיפה, וסבבו סביב ספרו הנודע של לואיס קרול, מרצה למתמטיקה מאוניברסיטת אוקספורד, אשר פורסם בשנת 1865.
במסגרת התכנית, שונתה מערכת הלימודים, כך שהיא לוקחת את לימודי הליבה והאמנויות בהם "רעות" מתמחה, ומעשירה אותם בעזרת מוטיבים מתוך הספר. כך למשל, השתתפו התלמידים בהרצאתו של פרופ' עוז זהבי מהחוג למוסיקה על פס הקול של הסרט, בסדנה של פרופ' שולמית אלמוג מהפקולטה למשפטים על "משפט, אמנות ואליסה", בהרצאה של ד"ר אדם דור-און מהחוג למתמטיקה על "הילוכים מקריים בארץ הפלאות" וסדנה של פרופ' צור שלו על "מסעות היסטוריים לארץ הפלאות".
הספר מביא את מסעה של אליסה בארץ דמיונית, בו היא בוחרת את דרכה לאחר שמעלה בפני החתול שאלת מפתח פילוסופית: "התואיל להגיד לי, בבקשה, באיזו דרך עלי ללכת מכאן?" ותשובתו החכמה: "זה תלוי במידה רבה לאן את רוצה להגיע". במסעה, פוגשת שלל דמויות ססגוניות: ארנב לבן, דוכסית, כובען מטורף, מלכת לבבות ואחרים. "אליס בארץ הפלאות" נבחר כמוביל את שבוע הלמידה, לאור העושר החינוכי הקיים בו, המודלים הספרותיים המגוונים, הדילמות המועלות על ידי השחקנים בספר והפוטנציאל לעסוק בו תוך שילוב של דיספלינות שונות.
ממינהל החינוך בעיריית חיפה נמסר: שבוע ״רעות בארץ הפלאות״ הוא מיזם מקורי המבטא בצורה יחודית את ערכי בית הספר ואת היכולת המופלאה של צוות בית הספר ואשכול הפיס של "רעות לאמנויות" לחשיבה יצירתית המבטאת חדשנות חינוכית. שיתופי הפעולה בין בתי הספר העירוניים לבין מוסדות האקדמיה מבורכים ובאים לידי ביטוי במגוון רחב של תחומים, מדעיים, הומניים ואחרים".
קלאודיה הראל, מנהלת אוניברסיטת חיפה לנוער שוחר סביבה, תרבות ומדע: "המטרה של אוניברסיטת חיפה לנוער היא לחשוף את התלמידים והתלמידות למגוון המרתק של נושאים שנלמדים ונחקרים באוניברסיטה בדרכים יצירתיות ולא שגרתיות, והפעילויות סביב שבוע רעות בארץ הפלאות היו דוגמה מצויינת ליכולת לעניין ולרתק את בני הנוער בחשיבה שהיא מחוץ לקופסא. היה מרתק לראות את ההתלהבות ואת הסקרנות שלהם, כשהם גילו שיש כל כך הרבה דרכים מעניינות לדבר על אותו הסיפור וללמוד על המחקר המרתק במוסדנו".
קרדיט צילום: בית הספר רעות לאומנויות